en_US id_ID ko_KR ms_MY th_TH vi_VN

Proyek Forest City di Johor, Malaysia, baru-baru ini menarik perhatian luas

2024-04-23 07:31

JOHOR BAHRU, Malaysia, 23 April 2024 /PRNewswire/ -- Pada 18 April 2024, Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim dan rombongannya berkunjung ke Forest City. Menteri Pertahanan Malaysia Mohamed Khaled bin Haji Nordin, Menteri Perdagangan Internasional dan Perindustrian Malaysia Tengku Zafrul Aziz, Menteri Perekonomian Malaysia Mohd Rafizi bin Ramli, serta Menteri Besar Johor Onn Hafiz turut serta dalam kunjungan tersebut.

Malaysian Prime Minister Dato' Seri Anwar Bin Ibrahim Visit Forest City

Proyek Forest City di Johor, Malaysia, baru-baru ini menarik perhatian luas setelah menjadi tuan rumah ASEAN Tourism Forum yang akan berlangsung pada 19-25 Januari 2025. Pengumuman tersebut dikonfirmasi oleh Menteri Pariwisata, Seni, dan Kebudayaan Malaysia Tiong King Sing, bersama timnya yang telah berdiskusi dengan pemerintah Negara Bagian Johor.

Sambutan Menteri Perhubungan Malaysia Loke Siew Fook juga menarik minat publik. Dalam sebuah wawancara, dia memaparkan, rute kereta harus dikaji ulang jika proyek kereta cepat Kuala Lumpur-Singapura dilanjutkan. Menurutnya, Forest City Special Financial Zone dan Johor-Singapore Economic Zone harus termasuk dalam proses perencanaan proyek ini. Hal tersebut akan menjamin pembangunan berkelanjutan dan menjalankan sinergi dengan bidang strategis dalam pertumbuhan regional.

Di sisi lain, Menteri Besar Johor, Onn Hafiz, menjelaskan, Johor-Singapore Economic Zone akan terhubung dengan Forest City Special Financial Zone. Keputusan ini akan menghadirkan peluang investasi, lapangan kerja, serta proyek pembangunan yang lebih luas bagi Johor sehingga menguntungkan warga dan pelaku bisnis.

Johor Chef Minister Onn Hafiz visit Forest City

Menurut Onn Hafiz, Iskandar Malaysia Facilitation Center telah didirikan atas usulan Menteri Perdagangan Internasional dan Perindustrian Malaysia Tengku Zafrul Aziz. Fasilitas ini kelak semakin memfasilitasi aktivitas bisnis di Forest City, serta menarik arus investasi yang lebih besar ke Johor.

Sederet inisiatif pemerintah federal Malaysia dan pemerintah Negara Bagian Johor mencerminkan komitmen pengembangan proyek Forest City. Langkah terarah ini tidak hanya meningkatkan kepercayaan investor asing terhadap kelayakan Forest City sebagai sentra bisnis strategis, melainkan juga menempatkan Johor sebagai pusat investasi internasional.